Kontaktuppgifter
Lägg dina kontaktuppgifter där de syns tydligt, förslagsvis högst upp i ditt CV. De uppgifter som är bra att ha med är namn, telefonnummer och mailadress.
Arbetslivserfarenhet
Har du hunnit få några års arbetslivserfarenhet behöver du inte nämna alla jobb du haft i ditt CV. Välj istället ut de som är mest relevanta för den tjänst du söker. Har du däremot inte hunnit samla på dig så mycket erfarenhet kan du ta med alla dina tidigare jobb, samt fokusera på att lyfta andra erfarenheter. Börja med ditt senaste eller nuvarande jobb först, och gå sedan bakåt i tiden.
Skriv ut företagets namn, vilken tjänst du hade och perioden du arbetade i CV:t. Lägg också till en kort beskrivning av dina arbetsuppgifter och vad du lärde dig. Den beskrivande delen ska ge rekryteraren en bild av hur dina tidigare erfarenheter kan komma till nytta i det jobb du söker.
Utbildning
Här gäller samma regel som för delen om arbetslivserfarenhet – ta med det som känns mest relevant för tjänsten du söker. Har du exempelvis en magisterexamen behöver du inte redovisa din grundskoleutbildning. Har du däremot läst kurser utöver din magisterexamen, eller gått en yrkesutbildning som kan vara relevant för tjänsten är ett bra tips att skriva det i ditt CV.
Ange skolans namn, vilken ort den finns på, vilket program eller kurs du läst, och under vilken tidsperiod du studerade. Om du studerar idag kan du skriva att din utbildning är pågående och nämna vilken typ av examen du planerar att ta och när.
Övriga meriter
Beskriv kortfattat dina uppdrag i föreningar, kårer, organisationer eller annat ideellt engagemang. Berätta även här hur dina ansvarsområden såg ut och vad du lärt dig, så att rekryteraren förstår hur dessa erfarenheter är relevanta för tjänsten du söker.
Språkkunskaper
Skriv de språk du behärskar och glöm inte att gradera din kunskap. Ett vanligt sätt att gradera språkkunskaper på är; grundläggande, god, mycket god, flytande samt modersmål. Börja med att presentera ditt modersmål, sedan de du kan flytande osv.
Övriga kompetenser
Nämn de programvaror, system, programmeringsspråk eller tekniker du behärskar och gradera dina kunskaper i ditt CV. Ett vanligt sätt att gradera kompetenser på är; nybörjare, grundläggande kunskap, goda kunskaper, mycket goda kunskaper. Börja med de kompetenser du behärskar bäst för att ge en tydlig överblick. Här kan du även ta med ditt innehav av körkort, om det efterfrågas för tjänsten.
Referenser
Tänk igenom vilka personer som kan beskriva dig och dina färdigheter på ett bra sätt. Det kan exempelvis vara tidigare chefer, kollegor eller handledare från din utbildning. Fråga alltid de personer du vill använda som referens om de kan tänka sig att ställa upp som det. Förbered dem också på att de kan komma att bli kontaktade av rekryteraren för den specifika tjänsten när det väl är dags. Läs mer och ta del av våra tips om hur du kan tänka kring dina referenser.